Halloweenowy koktaj z dyni
To już ostatna chwila na przyrządzenie halloweenowych łakoci. Podobnie, jak dyniowe ciastka z czekoladą, halloweenowy koktajl, poza przygotowaniem dyniowego puree, nie wymaga zbyt wiele czasu. W swym składzie nie posiada mleka pochodzenia zwięrzęcego oraz cukru. W przypadku dzieci mających alergię na czekoladę, kakao można z powodzeniem zastąpić słodkim, o karmelowym aromacie karobem.
Składnki:
1 szklanka mleka roślinnego
3/4 szklanki puree z dyni
15 daktyl bez pestek
1 łyżeczka kakao
1/2 łyżeczki cynamonu
1/3 łyżeczki kardamonu
1/4 łyżeczki imbiru
1/4 łyżeczki soli morskiej
Przygotowanie:
Rozpoczynamy od przygotowania dyniowego puree. Dynię kroimy na cztery równe części, po czym kładziemy na blasze skórą do dołu i pieczemy w 200 stopniach przez około godzinę. Kiedy dynia będzie już miękka, usuwamy z niej pestki, wydłubujemy łyżką miąższ i blenderukemy na gładkie puree. Kolejno, wszystkie składniki miksujemy razem na jednolity, aksamitny koktajl.
O autorze:
Łukasz Pura – ojciec sześcioletniego Janka, miłośnik fotografii, dobrego oraz zdrowego jedzenia i triathlonu. Prócz oddechu, miłości, wzruszeń i estetycznych zachwytów potrzebne jest mu także bieganie. Na blogu Run Easier, w lekkim, biegowym stylu, łączy swe pasje, a wszystko w myśl idei przyjemniejszego życia. …to make life easier.