Dyniowe ciastka z czekoladą
Przepis na dyniowe ciasteczka z czekoladą to szybki i prosty sposób, aby zdążyć jeszcze ze słodką i jednocześnie zdrową przekąską na halloweenowy wieczór. Poza puree z dyni, którego przygotowanie także nie wymaga zbyt wiele czasu, upieczenie ciastek zajmuje mniej niż 25 minut. W ich składzie nie ma mleka, przez co doskonale nadają się dla dzieci z ABMK.
Składniki:
1 szklana mąki orkiszowej
1/2 szklanki otrębów orkiszowych
1 łyżeczka cynamonu
1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
1/2 łyżeczki imbiru
1/2 łyżeczki sody
1/2 łyżeczki soli
1/4 szklanki oleju kokosowego
3/4 szklanki puree z dyni
3/4 szklanki brązowego cukru
1/2 tabliczki drobno posiekanej gorzkiej czekolady
Przygotowanie:
Przygotowanie ciastek rozpoczynamy od dyniowego puree. Dynię kroimy na cztery równe części, po czym kładziemy na blasze skórą do dołu i pieczemy w 200 stopniach przez około godzinę. Kiedy dynia będzie już miękka, usuwamy z niej pestki, wydłubujemy łyżką miąższ i miksujemy blenderem na jednolite puree. Puree z dyni można przechowywać w lodówce lub zamrozić.
Następnie łączymy suche składniki – mąkę i otręby orkiszowe, cynamon, gałkę muszkatołową, imbir, sodę oraz sól. W drugim naczyniu przy pomocy miksera mieszamy olej kokosowy z cukrem trzcinowym, po czym dodajemy dyniowe puree i ponownie krótko miksujemy. Kolejno łączymy wszystko z obu naczyć i dodajemy drobno posiekaną gorzką czekoladę. Dyniowe ciasteczka z czekoladą pieczemy na dużej blasze wyłożonej papierem w 180 stopniach przez 15 minut.
O autorze:
Łukasz Pura – ojciec sześcioletniego Janka, miłośnik fotografii, dobrego oraz zdrowego jedzenia i triathlonu. Prócz oddechu, miłości, wzruszeń i estetycznych zachwytów potrzebne jest mu także bieganie. Na blogu Run Easier, w lekkim, biegowym stylu, łączy swe pasje, a wszystko w myśl idei przyjemniejszego życia. …to make life easier.