Ciastka francuskie z jabłkiem i cynamonem
Oto przepis na ciastka, które robi się bardzo szybko i wszystkim smakują – pod warunkiem, że lubią cynamon. Uwielbia je również moja córka. Znikają z talerza zanim dobrze wystygną.
Składniki:
ciasto francuskie – ja używam świeżego, ale można też kupić mrożone
2 jabłka
cukier puder
cynamon
jajko
cukier waniliowy
cukier kryształ
Wykonanie:
1. Jabłka obieramy, kroimy w drobną kostkę lub ścieramy na tarce z grubymi oczkami, a następnie dusimy ok. 10-15 min. z cukrem pudrem i cynamonem. Masę jabłkową należy wystudzić.
Szybsza wersja nadzienia to surowe jabłka pokrojone w plasterki i posypane cukrem i cynamonem.
2. Mrożone ciasto francuskie należy najpierw rozmrozić, a następnie pokroić w kwadraty.
3. Nadzienie jabłkowe wykładamy na kwadraty ciasta francuskiego i sklejamy w trójkąty (można też jeden kwadrat z nadzieniem przykryć drugim kwadratem z ciasta).
4. Układamy ciastka na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i smarujemy wierzch roztrzepanym jajkiem, posypujemy cukrem waniliowym i cukrem kryształem.
5. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 220 st. bez termoobiegu przez ok. 10-15 min.